Nu aveti niciun produs in cos.

Subtotal: 0 RON

Vin alb Crama Oprisor, Caloian - Sauvignon Blanc

Mai multe vizualizări

Vin alb

Vin alb Crama Oprisor, Caloian - Sauvignon Blanc

Fiţi primul care scrie un comentariu acestui produs

Disponibilitate: În stoc

31 RON
Sauvignon Blanc

Detalii


Vin alb Crama Oprisor, Caloian - Sauvignon Blanc

Vin Alb Sauvignon Blanc

Vinuri Romania - Crama Oprisor, Caloian


Caloian

Ca ritual precreştin de invocare a ploii, cu o vechime de cel puţin cinci milenii, Caloianul are partea sa sublimă, compensată, ca tot ce e ritualic, de o parte întunecată.
Caloiene, Iene,
Du-te-n cer şi cere
Să deschiză porţile,
Să sloboadă ploile,
Să curgă şi gârlele,
Zilele şi nopţile,
Ca să crească grânele!

Caloianul spune tot despre disperarea care împinge comunitatea la sacrificiu, pentru a trimite un suflet să le ceară zeilor ploaie, dar spune şi totul despre seninătatea celui care acceptă să fie dat pierzării pentru a-şi ajuta semenii.

Sacrificiul încetează să mai fie activ şi devine simbolic încă de dinaintea vremilor noi, creştine. Stau mărturie scrierile lui Diodor Sicul, care relatează scena îngropării ritualice a lui Attys, echivalentul lui Orfeu în arealul dacic: “Deoarece, însă, din pricina vechimii, din trupul lui Attys nu mai rămăsese nimic, frigienii au făcut imaginea tânărului, pe care apoi, plângând-o, o înmormântară, îndeplinind şi onorurile funebre potrivite cu soarta lui, şi acest obicei ei îl ţin constant până în zilele noastre".

Astăzi, fetiţele de 5-6 ani ale satului se împart în cete, în cea de-a treia zi de marţi după Paşte, fac câte o păpuşă de lut, o împodobesc şi îi pun drept căciulă coajă de ou roşu (reflexie a decapitării lui Orfeu) şi o trimit pe râu sau pe lac într-un mic sicriu bine încleiat.
Iene, Scaloiene!
Tinerel te-am îngropat,
De pomană că ţi-am dat,
Apă multă şi vin mult
Să dea Domnul ca un sfânt,
Apă multă să ne ude,
Să ne facă poame multe!


Vara, în Oprişor, când aerul fierbe la 40 de grade, pământul clocoteşte de-a dreptul, atingând şi 60 de grade. E de înţeles disperarea a atâtea sute de generaţii, pradă unui pământ fără umbră, fără înălţări şi maluri abrupte, cu toţi copacii uscaţi în picioare de cum începeau să prindă trup. Şi cu atât mai sublimă convertirea acestui pământ în podgorie, în casă a viţei-de-vie pentru care seceta este, de cele mai multe ori, binecuvântare!
Caloiene, Ene,
Mă-ta te cată
Prin pădurea deasă,
Cu inima friptă, arsă,
Prin pădurea rară,
Cu inima friptă, amară!


Sauvignon Blanc
Un tovarăş de joacă sprinten şi plin de voie bună, ca un copil ce aleargă neobosit peste dealuri, de dimineaţă până seara. Acid şi plin de vervă, parfumat şi revigorant, ca un buchet proaspăt de flori de viţă-de-vie şi de soc, flori de câmp şi iarbă subţire. O evadare scurtă şi nepretenţioasă, nesolicitantă, numai bună de reamintit cât de importante sunt clipele rezervate micilor plăceri.

Capacitate 75 cl
Ţara de provenienţă
Soiul de struguri Sauvignon Blanc
Culoare Alb
Tip Vin
Producator Crama Oprisor

Comentarii clienţi

Scrieţi propriul comentariu

Scrii despre: Vin alb Crama Oprisor, Caloian - Sauvignon Blanc

Cum notaţi acest produs? *

  o stea 2 stele 3 stele 4 stele 5 stele
Nota

Producatori

 • brand
 • brand
 • brand
 • brand
 • brand
 • brand
 • brand
 • brand
 • brand
 • brand
 • brand
 • brand
 • brand