Champagne

Champagne este denumirea celui mai faimos vin spumos din lume (șampanie), denumirea sub care este comercializat, precum și numele regiunii vinicole franceze din care provine. Deși termenul a fost utilizat pentru a desemna vinuri spumoase de peste tot din lume – subiect al unei puternice controverse și litigii în deceniile recente – Champagne este o denumire controlată legal și cu utilizare restricționată.

Pinot Noir, Pinot Meunier și Chardonnay sunt soiurile principale de struguri utilizate în producerea șampaniei –  o rețetă folosită pentru vinurile spumoase la nivel global. Un fapt mai puțin cunoscut este acela că în realizarea șampaniei se permit și alte patru soiuri, întrebuințate și astăzi, chiar dacă în cantități infime. Acestea sunt Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier și Arbane. Toate cele șapte încă mai sunt utilizate laolaltă de cel puțin un producător de șampanie; Champagne 7 de la Laherte Freres este cel mai proeminent exemplu.

Fiecare soi pentru șampanie posedă propriile calități și beneficii. Pinot Noir contribuie cu o greutate bună pe cerul gurii și cu arome cărnoase, mai întunecate. Pinot Meunier conferă o aciditate bună și o oarecare încărcătură fructată, evidentă în special la vinurile mai tinere. Înmugurește mai repede și se coace mai târziu decât Pinot Noir, ceea ce îl face să fie mai puțin afectat de ploile de primăvară care induc boala putregaiului cenușiu și înghețurile de toamnă care deteriorează culturile. Se spune că Chardonnay aduce eleganță și finețe șampaniei, alături de o anume rotunjime cremoasă și arome elevate de drupe.

În funcție de modul de preparare a șampaniei, aceasta poate lua orice formă din variațiile posibile. Tipurile-cheie de șampanie diferă prin culoare, dulceață, soiurile de struguri folosite ca bază și dacă sunt rezultatul unei singure recolte (vintage) sau provin din  mai multe recolte (non-vintage). Șampaniile albe pot fi Blanc de Noirs (din struguri negri), Blanc de Blancs (din struguri albi) sau doar pur și simplu Blanc (din orice combinație de soiuri permise). Șampania roz, Champagne rosé, este realizată fie prin adăugarea de vin roșu într-un amestec alb, fie, uneori, prin fermentarea sucului în contact cu coaja. Tipurile prezintă grade variate de dulce – nu neapărat rezultat al zahărului rezidual, ci datorită adăugării unui doze chiar înainte de îmbutelierea finală a vinului.

Șampaniile grand cru și premier cru sunt cele realizate din viile cele mai bune și mai bine cotate ale regiunii. Totuși, brandingul este atât de important la șampanie încât Maison (producător) încât numele brandului are prioritate în fața denumirilor și a altor titluri onorifice, precum grand cru și premier cru.

Vizualizare ca Grila Lista

10 Produse

pe pagina
Setati descendent
 1. JOSEPH PERRIER - Cuvee Royale Rose + Cutie Cadou

  304 RON Pret standard 304 RON
  Quickview
 2. Moet & Chandon Brut Imperial

  Rating:
  100%
  198 RON Pret standard 198 RON
  Quickview
 3. PIPER-HEIDSIECK Cuvee Brut

  200 RON Pret standard 200 RON
  Quickview
 4. PIPER-HEIDSIECK Cuvee Brut + Cutie

  200 RON Pret standard 200 RON
  Quickview
 5. PIPER-HEIDSIECK Cuvee Sublime

  286 RON Pret standard 286 RON
  Quickview
 6. PIPER-HEIDSIECK Millesime 2002 Rare

  857 RON Pret standard 857 RON
  Quickview
 7. PIPER-HEIDSIECK Rose Sauvage

  278 RON Pret standard 278 RON
  Quickview
 8. Sampanie Dom Perignon + Cutie cadou

  900 RON Pret standard 900 RON
  Quickview
 9. Sampanie Moet & Chandon Brut Rose + Cutie Cadou

  290 RON Pret standard 290 RON
  Quickview
 10. Veuve Clicquot Brut

  280 RON Pret standard 280 RON
  Quickview
Vizualizare ca Grila Lista

10 Produse

pe pagina
Setati descendent
This is the privacy policy sample page.
It was created automatically and do not substitute the one you need to create and provide to your store visitors.
Please, replace this text with the correct privacy policy by visiting the Customers > GDPR > Privacy Policy section in the backend.
Copyright © 2007-2018 Wine & Company. All rights reserved.