Bordeaux

Bordeaux, în sud-vestul Franței, nu are nevoie de prezentare pentru cei interesați de vin. Una dintre cele mai prolifice regiuni vinicole din lume, reușește să se clasifice și printre cele mai faimoase și prestigioase. Secretele succesului deținut de vinurile de Bordeaux (altele decât magicul Amestec de Bordeaux) sunt cele trei atuuri pe care le posedă: diversitate, calitate și cantitate.

Majoritatea vinurilor de Bordeaux, care au adus renume regiunii, sunt roșii, seci, de corpolență medie. Cele mai bune (și cele mai scumpe) provin de la marile castele ale Medoc-ului, în special Pauillac și Margaux, și de la denumirile „de pe malul drept”, Saint-Emilion și Pomerol. În completarea legendarelor vinuri roșii vin cele albe de înaltă calitate, atât tipurile seci de Pessac-Leognan, cât și nectarurile dulci, din struguri cu putregai cenușiu, de Sauternes.

Regiunea viticolă oficială din Bordeaux pornește de pe coasta Atlanticului și se întinde 80 mile (130 km) în interiorul țării. Este ținutul a peste 10.000 de podgoreni, care produc o vastă cantitate de vin la fiecare recoltă, de la vinuri de consum curent, care nu sunt scumpe, până la unele dintre cele mai scumpe și mai prestigioase etichete din lume. Sticlele de vin roșu sec produse sub denumirea generică a regiunii, Bordeaux, pot fi cumpărate cu doar câțiva dolari. Cele de la castelele de top sunt de obicei vândute cu câteva mii de dolari.

Verile lungi și relativ călduroase ale regiunii sunt ideale pentru cultivarea soiurilor de struguri care se culeg târziu. Dar aceasta nu înseamnă că vremea răcoroasă și umedă din primăvară și toamnă nu ridică probleme aici. Un motiv fundamental pentru care majoritatea vinurilor roșii de Bordeaux sunt realizate dintr-un amestec de Merlot și Cabernet Sauvignon este că cele două soiuri înmuguresc, înfloresc și se coc în perioade și cu viteze diferite, ceea ce răspândește riscurile ridicate de condițiile meteorologice proaste la vremea înfloririi și culesului.

Merlot este strugurele predominant de vin roșu în podgoriile din Bordeaux, urmat îndeaproape de Cabernet Sauvignon, iar Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec și chiar Carmenere sunt permise aici. Folosite în combinație, soiurile sunt denumite „Amestec de Bordeaux”. Vinurile albe de Bordeaux sunt în general amestecuri de Sauvignon Blanc, Semillon și Muscadelle.

În timp ce Bordeaux este bine văzută pentru vinurile produse în anumite zone, multe sunt incluse în alte denumiri, mai puțin ambițioase. Acestea includ Bordeaux, Bordeaux Supérieur și vinul spumos specific, Crémant de Bordeaux. Bordeaux deține și un sistem de clasificare diferit, cu semnificație istorică, rămas în mare neschimbat încă de la jumătatea secolului al XIX-lea.

Puține regiuni pot rivaliza cu Bordeaux în ceea ce privește impactul asupra lumii vinului. Printre puținele pretendente se numără Burgundia, Champagne, Rioja, Chianti și Valea Napa.

Premier cru este un termen din limbajul francez al vinului, corespondentul lui first growth în engleză și care poate fi folosit cu referire la podgorii, crame și vinuri clasificate, având sensuri variate în diferite regiuni vinicole:

Pentru vinul de Bordeaux, termenul este aplicat cramelor clasificate:

În Clasificarea Oficială a Vinurilor de Bordeaux din 1855, premier cru sau premier cru classé este cel mai înalt nivel dintre cele cinci din cadrul clasei grand cru classé, termen care desemnează vinurile roșii din  Médoc și  Graves, și al doilea nivel dintre cele trei existente în Sauternes, unde cel mai înalt nivel este  premier cru supérieur (superior first growth). Aceste vinuri sunt adesea denumite first growths în engleză.

În Clasificarea vinurilor din  Saint-Émilion, cel mai înalt nivel este  premier grand cru classé A și al doilea este premier grand cru classé B.

Pentru vinurile din Burgundia, termenul este aplicat podgoriilor clasificate, premier cru fiind cel de-al doilea nivel în ierarhie, sub cel de grand cru și deasupra DOC-urilor simple de țară. Pentru vinurile de Burgundia, termenii premier cru sau 1er cru mai mult se păstrează ca atare în loc să se traducă în engleză.

Grand cru (în engleză, great growth) este o clasificare regională de vinuri și desemnează podgoriile cunoscute ca având o bună reputație a producției de vin. Deși adesea întrebuințat pentru a descrie struguri, vin sau coniac, termenul nu este, tehnic, o clasificare a calității vinului în sine, ci are menirea de a indica potențialul viei sau al terroir-ului. Este cel mai înalt nivel de clasificare a vinurilor DOC din Burgundia sau Alsacia. Același termen este aplicat vinului Châteaux în Saint-Émilion, deși acolo are o semnificație diferită și nu reprezintă primul nivel al clasificării. În Burgundia, nivelul imediat următor sub grand cru este cunoscut ca premier cru, scris uneori 1er cru.

Vizualizare ca Grila Lista

Produsele 1-16 din 30

Pagina
pe pagina
Setati descendent
 1. Calvet Pomerol Reserve de St. Jaques

  La cerere
  Quickview
  Stoc epuizat
 2. Dulong Sauternes (50cl)

  105 RON Pret standard 105 RON
  Quickview
 3. Haut Medoc Chateau de LAMARQUE

  La cerere
  Quickview
  Stoc epuizat
 4. Lalande de Pomerol Chateau MARCADIS

  La cerere
  Quickview
  Stoc epuizat
 5. Louis Eschenauer Monsieur Louis Bordeaux Reserve

  85 RON Pret standard 85 RON
  Quickview
 6. Margaux CALVET

  200 RON Pret standard 200 RON
  Quickview
 7. Margaux Chateau LA TOUR DE MONS

  243 RON Pret standard 243 RON
  Quickview
 8. Pomerol Chateau BELLEGRAVE

  La cerere
  Quickview
  Stoc epuizat
Vizualizare ca Grila Lista

Produsele 1-16 din 30

Pagina
pe pagina
Setati descendent
This is the privacy policy sample page.
It was created automatically and do not substitute the one you need to create and provide to your store visitors.
Please, replace this text with the correct privacy policy by visiting the Customers > GDPR > Privacy Policy section in the backend.
Copyright © 2007-2018 Wine & Company. All rights reserved.