Cotes de Provence
Provence este o regiune vinicolă din colțul sud-estic îndepărtat al Franței, cel mai bine cunoscută pentru calitatea (și cantitatea) vinurilor rosé și pentru climatul cald, blând.
Modernizarea care are loc în atât de multe regiuni vinicole tradiționale din sudul Franței nu a reușit să prindă rădăcini ferme în Provence, dar se văd semne clare de schimbare. Soiurile de struguri din regiune, mai ales, au fost supuse unei examinări intense în ultimele câteva decenii, soiurile tradiționale precum Carignan, Barbaroux (Barbarossa din Sardinia) și Calitor fiind înlocuite cu altele, mai viabile din punct de vedere comercial, precum Grenache, Syrah și chiar Cabernet Sauvignon. Termenul cépages améliorateurs („soiuri de îmbunătățire”) câștigă teren în Provence, așa cum s-a întâmplat în întreaga regiune învecinată, Languedoc – Roussillon. Deși Barbaroux și Calitor sunt înlocuite treptat (între 2000 și 2015), soiurile locale care s-au bucurat în mod tradițional de succes, Mourvedre, Tibouren și Vermentino (cunoscute pe plan local drept Rolle) s-au menținut în grații, demonstrându-și valoarea în vinurile roșii, rosé și albe de Provence.