Campagna

Campania este „tibia” din cizma Italiei, ancorată în capitala sa, Napoli. Numele ei vine de la Campania felix, o expresie latină care înseamnă în mare „ținut fericit”. Regiunea deține legături istorice puternice cu vinul și vița-de-vie, datând din secolul al XII-lea î.Cr., și este una dintre cele mai vechi regiuni vinicole ale Italiei. Influența considerabilă a imperiilor antice, incluzându-i pe greci, romani și bizantini, face ca unele dintre soiurile zonei să aibă și legende istorice atașate. Zona este renumită și pentru producția de Falerno (Falernum), unul dintre cele mai vechi tipuri de vin din Italia.

Campania, ca multe regiuni ale Italiei, găzduiește o gamă impresionantă de soiuri de struguri, dintre care unele nu se mai regăsesc niciunde altundeva pe planetă. Cel mai important soi din regiune este fără îndoială Aglianico, strugurele din spatele celor două cele mai renumite și respectate vinuri roșii din regiune: Taurasi și Aglianico del Taburno. Aglianico a fost introdus în regiune de către greci și cultivat ulterior de romani.

La fel de vitale pentru podgoriile din Campania sunt soiurile de vin alb, Fiano și Greco, susținute de cele mai respectate vinuri albe ale regiunii, Fiano di Avellino și Greco di Tufo. Fiano este folosit aici de peste 2.000 de ani. Numele său originar e vitis apiana („vița albinelor” în latină) dar a fost prescurtat de-a lungul secolelor atât de mult încât denumirea actuală nu mai seamănă cu cea inițială. Numele de Greco este ceva mai evident și îi indică originile grecești. Un alt strugure deschis la culoare și de interes în regiune este Falanghina, coloana vertebrală a vinurilor Falerno del Massico și Galluccio. Dulceața de miere a vinurilor Falanghina a câștigat pentru acest soi laudele scriitorului și filosofului antic Pliniu cel Bătrân, căruia i se atribuie expresia in vino veritas (în vin zace adevărul).

Vizualizare ca Grila Lista

5 Produse

pe pagina
Setati descendent
 1. Feudi di San Gregorio - FIANO DI AVELLINO

  87 RON Pret standard 87 RON
  Quickview
 2. Feudi di San Gregorio - GRECO DI TUFO

  Rating:
  60%
  La cerere
  Quickview
  Stoc epuizat
Vizualizare ca Grila Lista

5 Produse

pe pagina
Setati descendent
This is the privacy policy sample page.
It was created automatically and do not substitute the one you need to create and provide to your store visitors.
Please, replace this text with the correct privacy policy by visiting the Customers > GDPR > Privacy Policy section in the backend.
Copyright © 2007-2018 Wine & Company. All rights reserved.