Toscana
Toscana este regiunea vinicolă din Italia cu cea mai durabilă reputație, datorită farmecului său romantic, cu dealuri nesfârșite, drumuri de țară mărginite de chiparoși și sate pe vârfurile dealurilor. Dar chiar și fără acestea, evaluată numai în baza vinurilor sale, Toscana se menține pe poziții, cu o reputație fondată pe vinuri emblematice, precum Chianti, Brunello di Montalcino și Vino Nobile di Montepulciano.
Astăzi, Toscana se poziționează în prima linie a excelenței enologice și oferă lumii o gamă de vinuri aclamate la nivel internațional, precum arhetipalul Chianti și renumitele Brunello di Montalcino și Vino Nobile di Montepulciano. Alături de Piemonte și Veneto, regiunea găzduiește o gamă puternică de DOCG și peste 30 DOC, inclusiv Rosso di Montalcino, Bolgheri și Pomino.
Considerat unul dintre „marii” Italiei, Sangiovese este ingredientul principal, cu o singură excepție, în cele șapte vinuri roșii DOCG din Toscana. În Montalcino este numit Brunello, de unde și Brunello di Montalcino, iar când este întrebuințat în Vino Nobile de Montepulciano poartă denumirea de Prugnolo Gentile. Sangiovese apare și în Chianti, în care i se alătură cantități mici de Canaiolo și Colorino și cantități tot mai mari de Cabernet Sauvignon și Merlot. Sub numele de Morellino, constituie baza pentru Morellino di Scansano.
Odată cu emergența „super-toscanilor” („Super Tuscans”), Cabernet Sauvignon a devenit un soi mult mai proeminent în Toscana. În ciuda faptului că soiurile internaționale se infiltrează în vinurile toscane, tot soiurile native sunt la putere. O altă comoară toscană este Elba Aleatico Passito, un vin roșu notabil, dulce, cu struguri Aleatico.
Pe lângă reputația câștigată pentru vinurile roșii, Toscana produce și câteva vinuri albe distinse, unul dintre ele obținând statut DOCG (Vernaccia di San Gimignano). Regiunea găzduiește și eminentul vin pentru deserturi Vin Santo („vinul sfânt”), care de obicei conține struguri Trebbiano uscați la aer până la începutul Săptămânii Patimilor, înainte de transformarea lor în vin.