Degustarea de vinuri

A invata cum sa degustati vinuri este o adevărata aventură, care va aprofunda aprecierea dvs. atât pentru vinuri cat şi pentru vinificatori. Priviți, mirosiți, gustați - începând cu simţurile de bază şi extinderea de acolo vă va învăţa cum să degustați vinuri ca un profesionist în cel mai scurt timp! Ţineţi minte că puteţi mirosi mii de arome unice, dar percepţia gustului este limitata la sărat, dulce, acru şi amar. Este o combinaţie de miros şi gust care vă permite sa discerneți aroma.

1

PrivitiPasul 1Se toarnă un pahar de vin într-un pahar de vin adecvat. Atunci aruncați o privire vinului. Înclinaţi paharul departe de dvs. şi verificați culoarea vinului de la marginile paharului către mijlocul acestuia (este util să aveți un fundal alb - pe suport de hârtie, şerveţel sau o fata de masa alba).Ce culoare are? Priviți dincolo de roşu, alb sau culori închise. Daca este vin roșu are culoarea maro, violet, rubinie, granat, de culoare roşie, cărămizie sau chiar maronie? Daca este un vin alb este de culoare galben pal, galben-pai, verde clar, auriu, galben-portocaliu sau maro în aparenţă ?

Continuați sa priviți. Treceți la opacitatea vinului. Este vinul apos sau închis, translucid sau opac, mat sau sclipitor, tulbure sau limpede? Poţi să vedeți sedimente? Înclinaţi paharul dumneavoastră un pic, agitați puțin - priviți din nou, exista sediment, bucăţi de plută sau alte elemente? Un vin roșu mai vechi va avea de multe ori mai multe nuanţe de portocaliu pe margini decât vinurile roşii mai noi. Vinurile albe mai vechi sunt mai întunecate decât vinurile albe mai proaspete atunci când se compară aceeaşi soiuri de vin la diferite vârste.

2

MirosulPasul 2Simțul nostru de miros este critic în analiza în mod corespunzător a unui pahar de vin. Pentru a obţine o impresie bună despre aroma vinului dvs., rotiţi paharul pentru 10-12 secunde (acest lucru ajută la evaporarea unei parți din alcool şi la eliberarea mai multor arome naturale), şi apoi mirosiți puțin pentru a obţine o primă impresie.

Continuați sa simțiți mirosul. Acum aduceți nasul în jos, în pahar şi inspiraţi profund pe nas. Care este cea de-a doua impresie? Simțiţi mirosul de stejar, fructe de pădure, flori, vanilie sau citrice? Aroma unui vin este un excelent indicator al calităţii sale şi a caracteristicilor sale unice. Învârtiți vinul şi lăsaţi aromele sa se amestece şi mirosiți din nou.

3

GustPasul 3În cele din urmă, gustați. Începeţi cu o înghiţitură mică şi lăsaţi-l să se rostogolească în jurul gurii. Există trei etape ale gustului: faza de atac, faza de evoluție şi cea de sosire.

4

Faza de atacPasul 4


...este impresia iniţială pe care vinul o lasă pe cerul gurii. Atacul este format din patru piese din puzzle-ul vinului: conţinut de alcool, nivelurile de tanin, aciditate şi zahăr rezidual. Aceste patru piese de puzzle afișează senzaţii iniţiale pe cerul gurii. În mod ideal, aceste componente vor fi bine echilibrate-o singură bucată nu va fi mai proeminenta decât celelalte. Aceste patru piese nu afişează o aromă specifică în sine, se contopesc împreună pentru a oferi impresii din intensitate şi complexitate, moale sau tare, uşor sau greu, crocant sau cremos, dulce sau sec, dar nu în mod necesar adevărate arome, cum ar fi fructe sau condimente.

5

Faza de evolutiePasul 5


...este următoarea, numita, de asemenea, la mijlocul-palatului sau faza de gama de mijloc, aceasta este gustul real de vin de pe cerul gurii. În această fază căutați a discerne profilul aromei vinului. Daca este un vin roşu ar putea să înceapă sa se remarce fructele – de pădure, prune, sau smochina; probabil, unele condimente - piper, cuişoare, scorţişoară, sau poate o aromă lemnoasă ca stejarul, cedrul sau o aroma de fum. Dacă vă aflaţi în faza Evoluție a unui vin alb s-ar putea simți gust de mere, pere, fructe tropicale sau citrice, sau gustul poate fi mai floral în natură sau de miere, unt, ierburi sau un pic pământos.

6

FinalulPasul 6


...este etichetat în mod corespunzător ca faza finală. Finalul vinului este cât de mult durează impresia aromei după ce este înghiţit. Acolo vinul culminează, când intra in joc gustul de la final. A durat câteva secunde? A fost dens (cum ar fi greutatea apei), mediu (similar în greutate cu laptele) sau foarte dens (cum ar fi consistenta smântânii)? Puteţi gusta rămăşiţa de vin pe partea din spate a gurii şi gâtului dumneavoastră? Vreți o alta înghiţitură sau a fost vinul prea amar la sfârşit? Care a fost ultima impresie despre gust - fructe, unt, stejar? Gustul persista sau este de scurtă durată?

Concluzie

După ce v-aţi acordat timp pentru a gusta vinul, s-ar putea sa înregistrați o parte din impresiile dvs. V-a plăcut vinul in ansamblu? A fost dulce, acru sau amar? Cum a fost aciditatea vinului? A fost bine echilibrată? Are un gust mai bun cu brânză, pâine sau o masă consistenta? Îl veți cumpăra din nou? Dacă da, notați numele vinului, al producătorului şi anul de recoltă ca referinţă pentru viitor.

This is the privacy policy sample page.
It was created automatically and do not substitute the one you need to create and provide to your store visitors.
Please, replace this text with the correct privacy policy by visiting the Customers > GDPR > Privacy Policy section in the backend.
Copyright © 2007-2018 Wine & Company. All rights reserved.