Bourgogne
Burgundia (Bourgogne în franceză) este o regiune vinicolă istorică și foarte respectată din estul Franței. Vinurile de Burgundia au avut mult timp adepți dedicați în întreaga lume și continuă să aibă și astăzi. Se consideră că cei 74.000 de acri (30.000ha) de podgorii estimați pentru Burgundia dețin aceeași importanță, producând unele dintre cele mai exclusive vinuri de pe Pământ.
Vinurile de Burgundia provin din câteva subregiuni diferite, fiecare având un caracter specific. Patru dintre acestea sunt situate în inima Burgundiei, pe o fâșie îngustă de 75 mile (120 km) care se întinde între orașele Dijon și Macon. De la nord la sud, acestea sunt: Cote d'Or (incluzând Cote de Nuits și Cote de Beaune), Cote Chalonnaise și Maconnais.
Chablis, situată într-un locaș izolat de dealuri de calcar în nord-vestul Burgundiei, produce vinuri albe de o tipologie atât de diferită față de cele din centrul Burgundiei că adesea este tratată ca regiune de sine stătătoare. La fix 130 mile la sud de Chablis este situată Beaujolais – tratată de lumea vinului drept subregiune a Burgundiei, în ciuda faptului că se află în regiunea Ron-Alpi.
Cele două soiuri-cheie de struguri ale Burgundiei sunt Pinot Noir și Chardonnay, ambele fiind membri ai familiei extinse de Pinot. În întreaga regiune sunt cultivați și „verișorii lor mai săraci”, Gamay și Aligote, care produc tipuri mai rustice de vinuri. Gamay este folosit în vinurile roșii și rosé de Macon, în timp ce Aligote deține o denumire proprie, Bourgogne Aligote. La sfârșitul secolului al XIV-lea, primul Duce de Burgundia a scos Gamay în afara legii, proclamându-l ca nepotrivit pentru consum. Dar mai era permis în regiunea administrativă a Ronului, unde și-a găsit un nou adăpost în Beaujolais.