Soiuri de struguri pentru vin

În timp ce există mai mult de 5.000 de soiuri diferite de struguri pentru vin în lume, toate se încadrează în două familii mari - VitisVinifera, care este răspândita in Europa, şi VitisLabrusca care este originară din Canada şi estul Statelor Unite.

Enumerate mai jos, sunt cele mai populare varietăţi de struguri împreună cu o scurtă descriere a fiecăruia şi câteva note cu privire la tipul de vin pe care îl produc. În partea stângă a fiecărei descrieri este o icoană "a unui grup de struguri " pentru a vă anunţa dacă strugurele este un strugure "roşu" (de fapt, roşu, albastru, violet, sau negru ca şi culoare), sau un strugure "alb" (bej, galben, sau de culoare aurie). Reţineţi că strugurii roşii pot fi folosiţi pentru a produce vinuri albe.

 

Numele strugurelui   Descriere
Aglianico
Vin rosu Cei mai întâlniţi struguri roşii din sudul Italiei,  produc faimosul vin Taurasi. Plin de fructe, complexe de fum - tanic, atunci când este proaspăt, armonios, dens şi cu aroma de stejar.
Albariño
Vin alb Soi alb spaniol care produce un vin proaspăt înviorător, fructat similar cu Riesling.  
Alicante
Vin rosu Un strugure francez cu coaja de culoare închisă (faţă de cea transparentă la majoritatea strugurilor roşii) şi care produce must roşu (faţă de cel deschis la culoare sau clar). Produce un vin roşu sau roze fără macerare (înmuierea strugurilor zdrobiţi).
Aligote
Vin alb Utilizat în regiunea Burgundia din Franţa. Aligote este în general considerat neimpresionant, dar este încă folosit pentru a face câteva vinuri.
Auxerrois
Vin rosu Numele local francez pentru soiul de struguri pentru vin roşu Malbec (sau Côt) cultivat în regiunea Cahors din Franţa. Un strugure alb în Alsacia.
Baga
Vin rosu Predominant în regiunea Bairrada din Portugalia, unde acest strugure reprezintă 80 la sută din toate soiurile de struguri cultivate, pare destul de demn de încredere şi este promiţător, nu i-au fost încă stabilite caracteristici cu privire la o varietate bună.
Barbera
Vin rosu O varietate italiană prolifică cultivată în Piedmont care produce vinuri uşoare, proaspete, fructate care cresc treptat în calitate şi popularitate.
Bordeaux
Vin rosu Nu este un strugure, ci un amestec din regiunea franceză Bordeaux a soiurilor predominante Cabernet Sauvignon, Merlot şi Cabernet Franc (<10%).
Cabernet Franc
Vin rosu Cabernet Franc este al treilea element component al vinurilor din Bordeaux (şi Meritage) (deşi cu un rol foarte mic). Rar se vede doar un soi de Cabernet Franc, dar el tinde să producă un stil de vin ușor pământos  care este foarte aromat.
Cabernet Sauvignon
Vin rosu Strugurii de bază utilizaţi în vinurile roşii de Bordeaux şi Meritage. Aceştia oferă eleganţă şi structură. Aromele sunt cele de coacăze negre şi cedru dar în alte zone pot include ardei verde şi mentă.
Carmenère
Vin rosu A se vedea, de asemenea, Grand Vidure. Strugurele de bază din  Chile care produce vinuri roşii îndrăzneţe, uneori este confundat cu Merlot.
Catawba
Vin rosu Un strugure de origine americană popularizat de către Thomas Jefferson şi care într-adevăr a format fundamentul industriei vinului în Statele Unite până când s-au maturizat vinurile din California.
Chardonnay
Vin alb Această varietate clasică este responsabilă pentru producerea celor mai bune vinuri albe Burgundia şi este unul dintre cele trei tipuri majore de struguri folosite în producţia de Champagne (Şampanie). De asemenea, cunoscut sub numele de Muscadet, Pinot blanc şi Pinot Chardonnay.
Chasselas
Vin alb Un vechi strugure alb francez pentru vin sau de masă. Larg răspândit în Franţa, dar mai ales pentru strugurii de masă în zilele noastre.
Chenin Blanc
Vin alb O varietate utilizată în regiunea Chenin Blanc din Franţa. Nivel bun de aciditate, coaja subţire şi un conţinut ridicat de zahăr natural, ceea ce îl face foarte potrivit fie pentru vinuri spumante sau dulci, cu toate că unele vinuri seci, sunt realizate din acest strugure.
Cinsault
Vin rosu Un strugure prolific întâlnit în principal în viile din sudul regiunilor Rhone şi Languedoc-Roussillon, unde se produc din acesta vinuri robuste, bine colorate. Cele mai bune rezultate se obţin atunci când este amestecat, ca la Chateauneuf-du-Pape, de exemplu.
Colombard
Vin alb Un strugure care produce vin slab şi acid ideal pentru distilarea Armagnac-ului şi Coniacului, dar care s-a adaptat bine la podgoriile calde din California şi Africa de Sud, unde aciditatea sa ridicată este un atribut pozitiv.
Concord
Vin rosu Cea mai cultivată varietate în America de Nord în afara  Californiei (precum sucul de struguri Welch).Prin ea însăşi, are un gust "de mosc" extrem de pronunţat.
Cortese
Vin alb Strugurii de bază pentru vinul Gavi, acesti struguri se coc devreme şi fac un vin alb neutru. Acesta este cultivat în principal în Piemont, Italia.
Corvina
   Vin rosu O varietate italiană prolifică  care este amestecată în vinurile din Bardolino şi Valpolicella. Coaja groasă a strugurilor contribuie la culoare şi tanin. Are arome tari, de ciocolata, de alune-picantă, şi arome de plante şi unele arome de cireşe.
Dolcetto
Vin rosu Strugurele bine-cunoscut şi larg răspândit în regiunea Piemont din Italia. Are nume sinonim Nera Dolce, care înseamnă "Negru Dulce". Are arome descrise ca o reminiscenţă de migdale şi lichior.
Dornfelder
Vin rosu Hibrid german dezvoltat în 1956, care produce un vin roşu-închis la culoare, slab, cu aromă de ciocolată.
Ehrenfelser
Vin alb Creat prin încrucişarea strugurilor Riesling Johannisberg şi o clona de struguri Sylvaner, Ehrenfelser este extrem de rezistent la îngheţ. Vinul pe care îl creează are un gust foarte asemănător cu vinul Riesling. Ehrenfelser este cultivat în primul rând în Canada.
Fiano
Vin alb Originar din sudul Italiei, acest strugure produce un vin alb cu arome de pere şi condimente. De  asemenea, are arome tropicale, citrice şi o nota de alune.
Gamay
Vin rosu Aceasta este singurul strugure din vinul roşu Beaujolais, în Franţa. La o vârstă fragedă,  s-au  descris arome  ca banane şi guma de mestecat, şi au evoluat către condimente, mentă, alune şi nuci.
Gewürztraminer
Vin alb Înseamnă "condiment", în germană.  Are un gust uşor  floral, de grapefruit, piper  şi alune. In Alsacia, este mai sec decât versiunile germane şi, de obicei, au densitate medie. De asemenea, sunt cultivate în Italia, California, Canada şi Australia.
Grand Vidure
Vin rosu De asemenea, cunoscut sub numele de strugure Carmenere, acest strugure cu randament scăzut a fost cel mai bine cunoscut pentru utilizarea sa în vinurile Medoc. Butasii au fost luaţi în Chile, la mijlocul secolului al XIX-lea.
Grenache (noir)
Vin rosu Comună în Rhone şi Spania (ca Garnacha), acesta este colorat puternic, cu fructe de culoare roşie, dar mai mult pe latura  rustică. De obicei, amestecat şi întâlnit în primul rând în vinurile din regiunea Rhone de Sud.
Grenache Blanc
Vin alb Varianta albă Grenache, care este larg cultivată în Franţa şi Spania. Este un soi spaniol vechi, care are potențialul de a produce un vin puternic de  bună calitate.
Johannisberg Riesling
Vin alb Un sinonim adesea utilizat pentru a distinge un vin obţinut din struguri de Riesling adevărat. Acesta este declarat a fi cel mai bun în viile Rheingau din Johannisberg, de unde provine numele.
Lambrusco
Vin rosu Un soi italian, celebru pentru producţia sa de vin spumos demi- dulce roşu, cu acelaşi nume, în zona Emilia-Romagna.
Lemberger
Vin rosu Pseudonime pentru Blaufrankish şi Limberger. Lemberger este un vin de popular austriac, care este, de asemenea, prezent puternic în statul Washington.
Leon Millot
Vin rosu Hibrid franco-american cu coacere timpurie. Millot este mai viguros decât Foch, are coacerea mai devreme şi are o recoltare mai anevoioasă. Produce un vin similar celui din Burgundia care poate fi foarte închis la culoare.
Malbec
Vin rosu Un strugure utilizat în mod tradiţional în amestecurile din Boreaux pentru a oferi culoare şi tanin. De asemenea este cultivat în Loire, Cahors şi regiunile mediteraneene, şi este  Strugurele roşu în Mendoza. Aromă de cireşe negre, tutun şi ciocolată.
Malvasia
Vin alb Cel mai utilizat pe scară largă ca Malvasia Bianca.  Poate  produce vinuri într-o mare varietate de stiluri, de la foarte sec la foarte dulce. În orice formă, vinurile au arome de pere şi condimente cu arome de fructe proaspete.
Marechal Foch
Vin rosu Hibrid franco-american cu coacere timpurie.  Produce cantităţi mari de Gamay. Produce vinuri stil Burgundia fără fineţea sau eleganţa sa.
Marsanne
Vin alb Un strugure care face vinuri pline, bogate, şi unul dintre cele două tipuri majore folosite pentru a produce vinurile albe rare de Hermitage şi Chateauneuf-du-Pape.
Mauzac
Vin alb Un strugure cu coacere târzie cu o bună aciditate naturală, cultivat în sud-vestul Franţei. Flexibil în stilurile de vin pe care le produce, este deosebit de potrivit pentru vinul spumos.
Meritage
Vin rosu Nu este un strugure, ci un amestec predominant in stil californian de Cabernet Sauvignon, Merlot şi Cabernet Franc (<10%). Are calităţi şi asemănări care rivalizează adesea cu vărul său francez , vinul roşu de Bordeaux.
Merlot
Vin rosu Acesta este un strugure cu coacere timpurie, cu arome delicate de prune, cireşe, şi, uneori, caramele. În unele zone din Franţa,  poate prelua locul  strugurelui principal în amestecul de Bordeaux.
Merlot Blanc
Vin alb O varietate cultivată pe o scară surprinzător de mare  pe malul drept al Gironde, dar se spune că nu are legătură cu mai celebrul soi Merlot negru.
Mission
Vin rosu Unul dintre cei mai vechi struguri cultivați de către coloniştii spanioli în America de Sud şi Centrală şi California.
Monastrell
Vin rosu Versiunea spaniolă de struguri Mourvèdre.
Mourvédre
Vin rosu Un soi de struguri de excelentă calitate care a fost utilizat în amestecurile Chateauneuf-du-Pape în ultimii ani. Acesta este cultivat sub numele de Monastrell în Spania şi Mataro în Australia şi este un strugure popular în Chile.
Muscadelle
Vin alb O parte din seria Musc care se pot confunda , Muscadelle este unul dintre strugurii albi cultivaţi în Bordeaux. Nu este înrudit cu strugurele Muscat, dar are o aromă de strugure. Acest strugure este cel mai bine cunoscut pentru utilizarea sa în Tokay.
Muscadine
Vin alb Cultivat aproape exclusiv în sud-estul SUA şi în Mexic, Muscadine este un strugure mare, cu  coajă groasă. Este foarte consistent, foarte aromat şi creşte în regiunile care pot fi nepotrivite pentru alți struguri.
Muscat
Vin alb Un nume de familie pentru numeroase soiuri conexe, sub-soiuri şi clone localizate din acelaşi soi, toate acestea au o aromă de mosc distinctiv şi un gust pronunţat de strugure. Vinurile produse variază de la sec la dulce, de la cel nespumant  la spumant şi fortifiat.
Muscat
Vin rosu Acesta este un strugure cu gust pronunțat care nu se coace uşor. Există diferite soiuri de Muscat, cum ar fi Muscat blanc, Moscato (Italia), care este folosit pentru vinurile spumante Asti Spumanti, şi Muscadel.
Müller Thurgau
Vin alb Strugurii cel mai larg cultivați în Germania, Müller-Thurgau vin ca un amestec de Riesling şi Sylvaner. Ei sunt de asemenea cultivați în Austria, Noua Zeelandă şi secţiunea de nord-vest a Statelor Unite. Au o  aromă florală.
Nebbiolo
Vin rosu Acesta este un strugure cu coacere târzie, care este cunoscut pentru că este tanic, cu gust de prune, cu aspect de gudron şi ciocolata. Este foarte dificil să crească, dar adaugă complexitate şi vechime vinurilor. Cunoscut de asemenea sub numele de Spanna.
Optima
Vin alb O varietate germană amestecată cu alte vinuri pentru a adăuga dulceaţă. Nu este folosit în vinuri singură.
Pais
Vin rosu A se vedea de strugurele Mission.
Palomino
Vin alb Originar din Spania şi utilizat pentru producerea de sherry fin. Este un soi care este folosit în special pentru tipurile de sherry Fino ușoare şi seci.
Petit Verdot
Vin rosu Un strugure utilizat în Bordeaux pentru că se coace târziu, aducând aciditate la echilibrul general al unui vin. Nu este văzut ca un soi unic de vin, dar poate produce un vin cu caracter, cu durată lungă de viaţă şi tanic la maturitate.
Petite Sirah
Vin rosu Adesea confundat ca o rudă a strugurilor Syrah, dar în realitate un soi diferit. El produce vinuri intens aromate cu foarte mult tanin.
Pinot Blanc
Vin alb Un soi la cea mai bună variantă a sa în Alsacia, unde este cel mai de succes,  producând vinuri  fructate, bine echilibrate, cu o bună pronunțare şi conţinut de alcool. De asemenea, cunoscut sub numele comun de Chenin blanc în centrul Franţei.
Pinot Gris
Vin alb Acesta este o clonă de Pinot Noir, cultivat în Franţa, Germania, Austria, Italia, şi de-a lungul coastei de vest a Statelor Unite.  Este, de asemenea, cunoscut sub numele Rulander sau GrauerBurgunder. Acesta poate fi folosit pentru a crea atât vinuri albe cât şi roze.
Pinot Meunier
Vin rosu O varietate importantă în Champagne, unde atunci când se produce vin alb, oferă o mai pronunţată aromă fructată Pinot noir, atunci când este proaspăt. Este esenţial pentru şampaniile care se beau mai devreme. Acum se prezintă ca un singur soi de vin.
Pinot Noir
Vin rosu Utilizat pentru producerea de vin de Burgundia şi produce vinuri care sunt moderat fructate, cu vizibile note de fructe de pădure roşii (căpşuni, cireşe, zmeură) şi arome picante. De obicei cu densitate medie, sec şi ușor pana la moderat tanic. Fără coji, aceștia sunt utilizați în Champagne.
Pinotage
Vin rosu Dezvoltat la începutul anilor 1900 şi utilizat în principal în  Africa de Sud, Pinotage este o combinaţie între Pinot noir şi cinsaut. Strugurele produce un vin care este consistent, cu  gust de fructe şi condimente.
Portugieser
Vin rosu Soiul de struguri negri cu cea mai largă răspândire în Germania, originar din regiunea Dunării din Austria. Deoarece face un vin roşu foarte obişnuit şi extrem de uşor, este adesea folosit în anii mai slabi pentru a fi amestecat cu vinurile albe prea acide.
Primitivo
Vin rosu Un soi italian, cultivat în Apulia, unde produce vinuri bogate, uneori dulci sau fortifiate. Există păreri conform cărora este acelaşi soi ca Zinfandel.
Riesling
Vin alb Cele mai multe vinuri germane fine din zonele Moselle şi Rin sunt realizate din Riesling, care poate avea arome florale, fructate (citrice, piersici, caise, ananas) şi de miere. Cu densitate mica spre medie.
Rondinella
Vin rosu Un soi italian, alături de strugurele Corvina din punct de vedere al suprafeţei cultivate, utilizat pentru producţia de Bardolino şi Valpolicella.
Roussanne
Vin alb Unul dintre cele două tipuri majore folosite pentru a produce vinurile albe rare de Hermitage şi Chateauneuf-du-Pape în Valea Ronului din Franţa. Acest strugure produce vinurile fine, mai delicate, în timp ce cele din Marsanne sunt mai consistente şi mai bogate.
Sangiovese
Vin rosu Varietatea principală utilizată în Chianti, este cultivată în regiunea Toscana din Italia. Într-un soi pur  are aromă florală, pe bază de plante şi de cireşe, şi este popular în California.
Sauvignon Blanc
Vin alb Acest strugure este cultivat cu precădere în California şi Franţa. El are o aroma ierboasă şi face un vin ușor, înviorător. Aceeaşi struguri sunt folosiţi în vinul Fumé Blanc, care este varianta sa "mai seacă".
Scheurebe
Vin alb Acesta este o combinaţie între Sylvaner şi Johannisberg Riesling. Este cel mai cultivat  în Germania şi este folosit pentru vinuri albe aromate.
Semillon
Vin alb Acest strugure cu coaja subţire  se coace devreme şi este folosit mai ales în Bordeaux, Franţa. El are o aromă ierboasa, "de smochine". Acesta este, de asemenea, cultivat şi se prezintă  promiţător în Australia şi California, şi este adesea amestecat cu Sauvignon Blanc.
Seyval Blanc
Vin alb Acest hibrid Seibel 5656 x Seibel 4986 este cel mai de succes dintre multitudinea de soiuri Seyve-Villarde. Acesta este cultivat în Franţa, statul New York şi Anglia, unde produce vinuri atractive.
Shiraz
Vin rosu Soi de struguri australian. Vezi Syrah
Siegerrebe
Vin alb  Un soi încrucişat german Madeleine Angevine x Gewurztraminer. Poate produce un foarte bun vin pentru cină sec / ne-sec, dar cel mai bun este  ca un vin de desert din struguri recoltaţi târziu.
Steen
Vin alb Un sinonim pentru Chenin blanc utilizat în Africa de Sud. A nu se confunda cu "Stein", care este, de asemenea, utilizat în Africa de Sud, dar mai degrabă un stil semi-dulce de vin alb. Multe amestecuri "Stein" conţin un procent mare de  Steen.
Sylvaner
Vin alb Originar din Austria, acest soi este larg cultivat în întreaga Europă Centrală. Este prolific, cu maturare timpurie şi produce vinurile seci de Franken şi Alsacia. De asemenea, este in general considerat a fi Zierfandler-ul  Austriei.
Syrah
Vin rosu Numele este derivat de la Shiraz, capitala Fars, o provincie din Iran. În Hermitage, în partea de nord a Ronului, strugurii produc vinuri bogate, tanice, cu o bogată aromă de fructe. Cunoscut sub numele de Shiraz în Australia.
Tempranillo
Vin rosu Cel mai important soi din Rioja, unde este tradiţional să se amestece strugurii. De asemenea, cultivat în Argentina. Multe vinuri pure Tempranillo sunt de o calitate excelentă,  producând vinuri cu valabilitate mare de o anumită fineţe şi complexitate.
Tinta Cao
Vin rosu Unul din cei mai buni struguri de Porto.
Torrontés
Vin alb Celebrii struguri albi ai Argentinei  produc vinuri albe picante, seci, răcoritoare. Prima dată au apărut în Galicia, nord-vestul Spania, unde se găsesc încă în vinurile albe de Ribeiro.
Touriga Nacional
Vin rosu Cel mai bun strugure Port din întreaga zonă Couro. Vinul este fantastic de bogat şi tanic, cu note de fructe şi este capabil de o mare longevitate şi complexitate.
Trollinger
Vin rosu O varietate restrânsă în principal în regiunea Wurttemberg din Germania. Ea produce vin roşu proaspăt şi fructat.
Verdicchio
Vin alb Arome maritime, înviorătoare şi fructate cu nota finala de migdale caracterizează acest strugure italian. Acesta produce un vin cu buchet întreg şi foarte fructat care uneori necesită un pic de stejar pentru a adăuga greutate.
Vermentino
Vin alb Dulce fără a fi greu, acest soi spaniol este larg cultivat în Italia şi produce un vin de vară proaspăt şi fructat. Are note de mere, pere şi plante, dar poate fi la limita cu gust de carne.
Vernaccia
Vin alb Unul din strugurii originari din Italia, acesta a fost prezent de secole şi este oarecum simplu şi uşor aromat. Acesta oferă arome citrice uşoare şi de mere şi este adesea amestecat cu Chardonnay pentru a-i conferi tărie.
Viognier
Vin alb Acest soi îşi are originea în Condrieu, în nordul Ronului.  Se găseşte predominant în Valea Ronului şi acum şi în California. Cunoscut pentru aromele sale condimentate, florale, citrice, de caise,  mere, şi piersici.
Vranac
Vin rosu Un strugure originar din Iugoslavia, unde se fac vinuri de culoare închisă, de densitate mare, cu caracter puternic.
Zinfandel
Vin rosu Privit în California ca un strugure de origine, dar cu moştenire a strugurilor Primativo de Italia. Utilizat pentru vinurile originale intense, dar produce in general vinuri picante.
This is the privacy policy sample page.
It was created automatically and do not substitute the one you need to create and provide to your store visitors.
Please, replace this text with the correct privacy policy by visiting the Customers > GDPR > Privacy Policy section in the backend.
Copyright © 2007-2018 Wine & Company. All rights reserved.