Tipuri de Vin
Tipuri de vin
Pentru un novice, înţelegerea caracteristicilor unice ale unui vin poate fi o sarcină descurajatoare. Pronunţarea numelor este uneori destul de dificilă, dar ceea ce face sarcina şi mai dificilă este modul în care diferite ţări folosesc denumiri diferite pentru acelaşi tip de vin (de exemplu, Shiraz din Australia vs. Syrah în Europa şi SUA). De asemenea, unele ţări folosesc numele regiunii unde vinul a fost produs, la fel ca în Bordeaux, Franţa, pentru denumirea soiului. În cele din urmă, unele nume sunt menite doar pentru marketing şi nu reprezintă nimic, nu indică nume de struguri, nici a regiunii în care a fost produs, cum ar fi Meritage în California.
Am enumerat mai jos cele mai populare soiuri de vin pe care le veţi întâlni în timp ce vă cultivaţi plăcerea vinului. Am inclus cele mai notabile parfumuri şi arome pe care aceste vinuri le-ar putea prezenta, dar nu fiţi dezamăgiţi dacă vinul pe care îl gustaţi nu se potriveşte exact cu această listă - este doar un ghid. Am inclus, de asemenea, o pictogramă "pahar de vin", pentru a vă anunţa dacă vinul este unul roşu, alb sau roze.
Numele vinului | Descriere | Invechire (ani) | |
---|---|---|---|
Abocado |
Vin demisec spaniol.Ar trebui să aibă arome de fructe de pădure, pământ şi piele. | 3 la 5 | |
Albariño |
Originar din nordul Spaniei şi Portugalia, acest soi de vin are o aromă plăcută de citrice şi picantă de fructe.Acesta este adesea amestecat cu alţi struguri albi şi, uneori, învechit in stejar pentru densitate deplina. | 1 la 3 | |
Alluvium |
Nume dat în California pentru un amestec de Semillon, Sauvignon Blanc, Chardonnay, şi struguri Viognier.Are arome de mere, piersici, grapefruit, flori şi miere.Uşor dulce. | 1 la 3 | |
Amarone |
Afine, prune şi stafide, flori scate, ierburi şi un ușor gust de bacon.Puternic şi atrăgător, are nevoie de o mulţime de timp pentru a înmuia taninurile. | 5 la 20 | |
Asti Spumanti |
Cel mai important vin spumant italian cu aromă proaspătă de strugure, bule mici, şi o fructuozitate bogată, cu note de piersici. | 1 la 3 | |
Barbera |
Cele mai bune vinuri Barbera oferă arome de cireşe, condimente şi vanilie.Ele sunt bine echilibrate, cu densitate medie, tanini moi, şi acid echilibrat.In mod tradițional un amestec de struguri, acesta este luat în serios ca un singur soi în Italia, California, Australia, şi, recent, în Argentina. | 1 la 5 | |
Barbaresco |
Fratele mai mic al vinului Barolo, are note de cireșe, cu unele de ciocolată, anason, puțin pământos, şi condimente. Presupus a fi produs dintr-un singur soi de struguri, strugurii Nebbiolo, este uneori amestecat pentru a atenua tăria. | 5 la 15 | |
Barolo |
Produs din struguri Nebbiolo, acest vin roşu italian are aspect de gudron şi aroma de trandafiri.Căutaţi arome de fructe negre, ierburi uscate, gem de cireşe, şi, eventual, lemn dulce şi fum.Este puternic, cu extrem de lungă durată, şi printre cele mai importante vinuri roşii din lume. | 5 la 20 | |
Beaujolais |
Atât vin şi cât şi regiunea franceză în care se produc vinuri cu arome de fructe concentrat, şi Kirsch. Slab şi uşor de băut, Beaujolais Nouveau este realizat în luna noiembrie a fiecărui an şi trebuie consumat în câteva săptămâni. | Nu | |
Blush |
De obicei, se referă la Zinfandel alb, dar poate fi o varietate de alți struguri roşii care produc vinuri foarte fructate de tip roze cu note de căpșuni, rubarba, guma de mestecat - chiar coca. | Nu | |
Bordeaux |
Aceste vinuri franceze din amestecuri au atât de multe arome încântătoare încât sunt greu de clasificat.Orientaţi-vă spre o culoare intensă cu note elegante de fructe negre coapte, Cassis, ciocolata, fum, şi gust cremos de stejar şi vanilie.De obicei, are nevoie de mai mulţi ani să devina mai puțin tare. | 5 la 20 | |
Brunello |
Picant şi uşor astringent, acest vin este unul roşu colorat puternic, care este fermentat îndelung şi lent.Acesta este învechit în butoaie din Toscana pentru cel puţin patru ani.Arome de afine, cireșe şi stejar. | 5 la 15 | |
Burgundia |
Produs din struguri Pinot Noir, vinurile de Burgundia prezintă în mod tradiţional o aromă de cedru, cu prune negre, cireș, pământos, cacao, rubarbă, piper, lemn dulce negru, din coajă, şi taninuri puternice.Învechindu-se parţial în butoaie noi de stejar adaugă o profunzime suplimentară şi densitate. | 3 la 30 | |
Carmenère |
Din Chile, are un buchet de prune de culoare închisă şi stejar toasty, cu o nota uşoară de pământ, iz de vie de curte, o aroma ușoara de caramel.Ar trebui să fie de cerneală-neagră, cu note de vanilie, pământos şi cu condimente. | 3 la 10 | |
Cabernet Franc |
Ca un vin produs dintr-un singur soi de struguri are arome de fructe de pădure, lemn dulce, mentă şi afine, cu o uşoară notă florală.Poate prezenta urme de zmeură şi cireșe negre, finisat cu condimente şi piper. | 3 la 5 | |
Cabernet Sauvignon |
Mare varietate de arome, dar căutaţi aromele de cireşe negre, coacăze, ardei gras, cedru, şi posibil de anason.Se pot întâlni arome de coacăze, cutie de trabucuri, piele, carne, sau mentă. | 3 la 15 | |
Carignan |
Cunoscut în sudul Franţei, Spaniei şi acum California, este, de obicei, amestecat pentru a produce vinurile Fitou, Minervois şi Corbieres.In California ajunge în vinurile "de carafa", dar, mai recent, este amestecat în vinuri plăcute, în stilul celor din sudul Ronului. | 3 la 5 | |
Chablis |
Strugurii francezi Chardonnay fac acest vin elegant, intens, cu o calitate uşoară de fum şi note de piatră, minerale, şi de fruct proaspăt.Nu-l confundaţi cu vărul său din California, care este foarte uşor şi fără densitate şi, posibil, nu de la strugurii Chardonnay. | 3 la 5 | |
Chardonnay |
Aromele de bază sunt măr verde, piersica şi pepene galben înainte de a fi influenţat de stejar, dându-i un gust untos de pâine prăjită.De asemenea, căutaţi arome de zahar brun, unt şi caramel şi ocazional de citrice. | 3 la 5 | |
Châteauneuf-de- Pape |
Extrem de concentrat.Produs dintr-o varietate de struguri, dar include, de obicei, Grenache, Mourvèdre şi Syrah. Căutaţi un vin foarte închis la culoare, aproape negru, cu arome de lemn dulce, carne prăjită, cireșe negre şi fructe de mure.De asemenea, are o notă de trufe, nota de pământ, piper, condimente şi este uşor parfumat. | 5 la 20 | |
Chenin Blanc |
Selecţiile din California sunt, în cea mai bună variantă a lor, fructate cu fructe tropicale, citrice, piersici, ghimbir, stejar şi caramele.În Valea Loarei din Franţa, Chenin Blanc învechește încet, transformându-se de la cele mai proaspete arome de fructe la cele mai complexe arome de prăjit, alune, minerale, şi miere. | 1 la 3 | |
Chianti |
Cireșe negre, ciocolata, espresso, cedru, lemn de santal, ceai negru, stejar încălzit, prune închise la culoare, şi, eventual, o uşoară aromă de lemn dulce sau chiar note de soia.Este format din cel puţin 70% struguri Sangiovese. | 3 la 10 | |
Cinsault |
Un strugure care, prin el însuşi, face un vin slab, fructat, dar nu un vin deosebit de distins produs în Franţa.Când se amestecă cu Pinot noir, este un hibrid care produce Pinotage. | 3 la 5 | |
Claret |
Mai mult un termen descriptiv decât un vin, aceasta este o "imitaţie" a stilului Bordeaux de vin cu fructe coapte negre, cireșe, posibil de coajă, fum şi stejar. | 5 la 10 | |
Colombard |
Un vin uneori slab şi acid, fără arome distincte.În mod ideal, folosit pentru distilarea Armagnac-ului şi Cognac-ului. | 1 la 3 | |
Côte-Rôtie |
Arome florale de plante cu fum, tutun verde, piper alb şi afine.Poate avea arome de tarta de fructe de pădure roşii-cu note minerale. | 5 la 15 | |
Côtes-du- Rhône |
Nu chiar un soi de vin, ci mai degrabă o regiune care oferă vinuri de caracter distinct.Căutaţi un buchet plin cu note de cireșe negre, cafea şi note de piper negru.Poate avea aroma de mure şi un iz pământos. | 3 la 15 | |
Fumé Blanc |
Numele dat in California pentru Sauvignon Blanc sec.Note de citrice, pepene galben, iarba, piersici, caise, fructe tropicale şi, posibil, unt, vanilie şi miere.Poate fi amestecat cu Semillon. | 1 la 3 | |
Gamay |
Celebrul strugure de Beaujolais, acesta este conceput pentru a fi băut proaspăt şi are arome de căpșuni, cireșe, banane şi ciocolată. | Nu | |
Gewürztraminer |
Servit rece, acest vin prezintă arome de nuca de litchi, grapefruit şi pere.Posibil floral, mandarine, ananas, portocale, şi condimente.Recolta târzie de Gewürztraminers este, de obicei, dulce (20% + zahăr rezidual), cu o concentraţie de fructe extraordinară şi da senzația că vă beţi desertul. | 1 la 10 | |
Gigondas |
Acest vin francez este, de obicei, dens şi de o culoare violet intensă, arome dulci de cireșe cu condiment exotice şi tanini medii. | 3 la 10 | |
Grenache |
De obicei amestecat, dar ca un vin produs dintr-un singur soi de struguri singur, are arome de piper negru, prune şi caramele. Strugurele de bază din sudul Ronului. | 1 la 3 | |
Hermitage |
Acest vin din nordul Ronului, folosind aproape exclusiv struguri Syrah, are iz de fum, este picant şi intens cu unele arome de mure, cedru şi parfum. | 5 la 20 | |
Johannisberg Riesling |
Uşor dulce cu arome fructate, florale şi o textură uşor înviorătoare.Căutaţi arome de condimente, mere, caise sau piersici şi miere. | 1 la 5 | |
Lambrusco |
Un vin tradiţional dulceag, vin spumant produs din struguri cu acelaşi nume.Este foarte diferit în Italia sa natală unde are puţin tanin, dar este sec, are o mare aciditate şi plin de arome de căpşuni.Se potriveşte bine cu salam şi prosciutto. | Nu | |
Lemberger |
Ușor, rustic, suculent şi cu aroma de strugure, este cel mai popular dintre vinuri din nord-vestul Pacificului. Serviți-l uşor răcit la un picnic de vară. | 3 la 5 | |
Macon-Villages |
Confundat cu un soi de vin, acesta este de fapt o regiune producătoare de vinuri albe de Burgundia (Chardonnay) cu arome subtile de nuci şi note de unt, posibile arome de fructe tropicale, împreună cu lime şi banane.Buna nota finala şi foarte sec. | 1 la 5 | |
Malbec |
De obicei, un amestec de struguri folosit la Bordeaux.Soiuri unice sunt acum populare în Argentina şi California.Pot rezulta arome de menta şi ciocolata, precum şi de cireș, piper şi condimente. | 3 la 5 | |
Malvasia |
De obicei un amestec de struguri în vinul alb spaniol Rioja, acesta oferă structură, bogăţie, aciditate şi parfum. Poate conferi un caracter picant de flori. | 1 la 3 | |
Marsanne |
Arome de piersici, cu miere şi fructe.Coajă de citrice, mango şi posibile note de cretă.Cele mai multe sunt mai bune, după cinci ani într-o sticlă. | 3 la 7 | |
Meritage, red |
Versiunea California de vin Bordeaux.Mure, ardei gras, mărar, menta, şioregano Unele note de fum, frișcă, vanilie. | 5 la 15 | |
Merlot |
Lemn de santal, cafea, menta, ciocolata, piper, şi vanilie, dar, de asemenea, note de coacăze negre, cireș si, eventual, de prune. | 3 la 5 | |
Montepulciano |
Un vin de bază roşu cu greutate medie, cu cireşe coapte şi prune de culoare închisă, cu accente uşoare de tutun şi cedru. | 3 la 8 | |
Montiano |
Denumirea comercială italiană folosită pentru Merlot.Căutaţi arome de ciocolata, espresso, mure, cireşe şi, eventual, coacăze.Va avea, de obicei, noi arome de stejar şi fum. | 3 la 15 | |
Moscato |
Vin tipic de desert.Fructat şi uşor de băut, acest vin oferă arome de flori de piersic, caprifoi, vanilie, caise, migdale prăjite, şi unt dulce. | 3 la 8 | |
Mourvedre |
În primul rând un amestec de struguri francezi şi spanioli producător de vin închis la culoare, structurat, robust şi înviorător cu o uşoară notă de condimente şi parfum.Cunoscut sub numele de Monastrell în Spania şi Mataro în Australia. | 3 la 8 | |
Muscadet |
Arome proaspete, curate cu o notă finală seacă, de lămâie, posibil florală.Poate avea unele note de ananas şi minerale.Ar putea fi uşor spumant cu corp mediu şi gust picant.Vinurile Muscadet medii sunt dulci, uşoare, fructate şi fără profunzime. | Nu | |
Muscat Blanc |
Sec sau dulce, cu o varietate de arome deoarece se folosește o familie de struguri "Muscat".Căutaţi arome puternice;trandafiri, portocale, condimente şi, posibil,vaselina. | Nu | |
Nebbiolo |
Nu este într-adevăr un vin, ci un amestec de struguri utilizat în puternicul vin italian Barolo şi pentru fratele mai mic Barbaresco. Puternice şi tanice, pot petrece zeci de ani pentru a se maturiza, dar este un timp bine meritat.A se vedea mai sus. | 3 la 15 | |
Palomino |
Clasic soi de struguri spanioli în sherry, este rar utilizat în vin de masă, dar oferă un parfum moale, de caramele cu aciditate scăzută. | Nu | |
Petit Verdot |
In mod tradițional un amestec de struguri, este folosit în vinul roşu de Bordeaux pentru a-i oferi aciditate, tanini şi parfum. | 3 la 5 | |
Petite Syrah |
Închis la culoare şi plin de fructe tari de culoare închisă.Pământos cu note de menta şi ciocolata.Acestea pot fi destul de tanic şi necesită cinci ani înainte de îmbătrânire potabilă.Nu este produs din același strugure ca Syrah. | 3 la 10 | |
Pinot Grigio |
Aromă de mere, fân, paie şi lămâie şi, eventual, pere.Căutaţi un gust bun, corp mediu şi nota finală pe bază de ierburi. | 1 la 3 | |
Pinot Gris |
Arome parfumate de caprifoi, ananas şi guava.Posibil pere, piersici, fum, şi de citrice, şi note minerale.Unele recolte pot avea arome de nuci şi fum, care îl apropie de gustul vinului francez Chablis.De asemenea, cunoscut sub numele de Pinot Blanc şi Rulander. | 1 la 3 | |
Pinot Noir |
Fructe roşii înmuiate cu ciocolata, cuișoare şi scorțișoara.Cireșe negre, lemn dulce uşor, vanilie şi unt. | 3 la 10 | |
Port |
De asemenea, Porto.Un vin alcoolizat care permite 48 de soiuri de struguri în producţia sa, ceea ce explică variaţia mare în gust.Căutaţi o aromă de stafide, de ciocolata, cu note de condimente. | Tot timpul | |
Primitivo |
Zinfandel în Italia, dar nu are un gust similar.Mediu, cu cireașa neagră, din coajă, cafea şi arome de cacao.Condiment posibil, aspect de gudron şi note de piper negru.Cele rele au aroma picantă de stafide. | 3 la 5 | |
Rhône |
Nu este un strugure sau vin, ci un stil folosind un vin pe baza de Syrah.Vinurile din Sudul Ronului au o nota predominantă de Grenache care adaugă note de fructe, piper şi caramele. | 5 la 15 | |
Riesling |
De obicei, dulce sau demi-dulce ("Halb-trocken" cu vinuri Riesling germane), cu o aroma florală, precum caise, piersici, mere, pere, şi miere.Soiurile mai dulci pot prezenta chiar caramele, vanilie, plăcintă cu nuci, şi cremă de zahăr ars. | 1 la 10 | |
Rioja |
Vin Generic spaniol roşu cu cea mai mare parte struguri Tempranillo, uneori amestecat cu Mazuela. Are aromă de scorţişoară, cireș, cuişoare şi piele.Note de tarta-cireșe, lemn dulce, minerale şi condimente. | 5 la 10 | |
Rousanne |
Utilizat în vinuri Hermitage, oferă note de condimente, marmeladă şi cedru, şi de obicei sunt folosite ca un strugure de amestec.Ca un singur vin de soi, poate fi destul de înviorător, aromat şi este o schimbare răcoritoare de la Chardonnay. | 1 la 3 | |
Sancerre |
Valea Loarei (Franţa), Sauvignon Blanc are arome de lime sau de lămâie, şi aroma intensa de fructe. Aroma minerala, posibil cu mandarine, miere şi note de sol. | 1 la 3 | |
Sangiovese |
Cireș prăfuit şi Cassis, cu note de gudron, plante medicinale, ciocolată, şi coajă.Mirosul este de obicei, de espresso şi fructe negre.Versiunile de California au, de obicei, puțin mai mult stejar, cu posibile note de prune şi vanilie. | 3 la 10 | |
Sauvignon Blanc |
Pepene verde (California), arome înviorătoare de citronela şi cimbru.Grapefruit, pere şi, eventual, fructul pasiunii şi smochina.Când se învechește in butoi de stejar, acesta este cunoscut sub numele de Fume Blanc. | 1 la 3 | |
Sémillon |
Poate avea arome similare cu Sauvignon Blanc sau Chardonnay, cu note de iarba sau erbacee.De multe ori veţi găsi arome de pepene galben, ierburi şi smochine coapte. | 1 la 5 | |
Seyval |
Un strugure popular în Marea Britanie şi Canada, produce vinuri cu arome de mere şi pere. | 1 la 5 | |
Shiraz |
Syrah australian cu arome de mure, vanilie şi stejar încălzit.Uneori are note de lemn dulce, cedru şi crema mocha.Deseori descris ca fiind carnos, tare şi suculent.Cunoscut sub numele de Syrah în alte părţi ale lumii. | 3 la 10 | |
Spanna |
Vin italian produs din struguri Nebbiolo.Când este produs pentru consum timpuriu se folosește acest nume, iar când se învechește devine vinul matur Barolo. | 1 la 3 | |
Sylvaner |
Originar din Austria, acest strugure produce vinuri care sunt seci, foarte uşoare şi utilizate în Alsacia ca vin de masă.Poate avea unele caracteristici de pământ. | 1 la 3 | |
Tempranillo |
Cu aroma plina, cele mai bune vinuri de acest tip au arome de cireşe, pământ, coajă, carne, stejar, şi condimente. De asemenea, cunoscut sub numele de Tinto Fino, este vinul roşu de top din Spania la toate nivelurile scalei de calitate. | 3 la 10 | |
Tokay |
Având o culoare aurie intensa, acest vin dulce unguresc are arome de caise seci şi fum. | Decenii | |
Torrontes |
Vin din Argentina cu note de litchi şi nectarine.Ușor şi plin de viaţă, înviorător şi cu o aroma care durează. Poate avea ocazional o uşoară efervescenta. | 1 la 5 | |
Trebbiano |
Un vin din Italia centrala foarte neutru, cu note intense ale unui buchet de mar verde.Este produs din strugurii de bază în Italia centrală utilizaţi în vinuri, cum ar fi Orvieto, Soave, verdicchio, şi Lugana.Ușor şi fructat cu o nota de dulceaţă. | 1 la 5 | |
Valpolicelli |
Un vin destul de obişnuit, care este ușor, dar poate avea note minunate cireșii şi de mure şi, eventual, de lemn dulce.Un vin uşor de băut. | 1 la 5 | |
Verdelho |
Un strugure iberic folosit în Australia pentru a produce un vin cu note de mandarine, fân, pepene galben, citrice şi ierburi.Poate avea aroma minerala, aspra şi amara, cu nota finala de caise sau citrice. | 1 la 3 | |
Vinho Verde |
Vin uşor şi plin de viaţă din Portugalia cu arome florale şi lămâie, lime şi buchet de mere acre.Are un gust ușor fructat-dulce, dublat de gust de mere şi piersica alba.Nota finala de minerale şi lime. | 3 la 5 | |
Viognier |
Arome fructate, picante, exotice, cu mere, caise, piersici, miere, şi note de pere.Butoiul de fermentare adaugă un gust neted, catifelat şi untos.Sec dar bogat. | 1 la 5 | |
White Zinfandel |
Cunoscut sub numele generic de vin "Blush".Acest vin "roz" este unul proaspăt de fructe, moale şi uşor dulce, cu arome de zmeura roșie şi piersici. | Nu | |
Zinfandel |
Boabe de fructe de pădure înviorătoare cu aroma uşoară de cacao, aspect de gudron, piper şi piele.Aspect dens de cireșe negre, mure, piper, ierburi, şi condimente.Poate fi amestecat cu Petite Sirah. | 3 la 10 |