Ghid de combinare a mâncării cu vinurile
1. Beți ce va place
Ce va place să beți are mereu prioritate faţă de orice recomandare pe care am putea-o face.
2. Începeţi prin a va gândi la felul de mâncare sau masa ca un întreg. Care sunt caracteristicile sale dominante?
Este ușoara sau aromata?
Este grasa sau slaba?
Este bogata sau acida?
Cu aceste caracteristici în minte, selectaţi un vin care va:
3. Păstra aromele în echilibru.
Potriviţi alimente uşoare cu vinuri uşoare. Potriviţi alimente mari, aromate cu vinuri mari, aromate.
(De exemplu, combinați o Friptura cu piper îndrăzneaţa, aromata cu un Zinfandel roșu picant, îndrăzneț.)
În mod similar, în general, vă doriţi să se potrivească bogăţia de produse alimentare şi bogăţia de vin.
(De exemplu, combinați pui bogat în sos de smântâna cu un Chardonnay bogat.)
4. Clătiți cerul gurii cu taninuri sau acizii.
Dacă mâncați un fel de mâncare "gras" relativ bogat şi va gândiți sa beți un vin roşu (atunci când mâncați o friptură de vită, de exemplu), probabil că doriţi un vin cu unele taninuri bune * în el pentru a ajuta la clătirea cerului gurii.
Dacă mâncați un fel de mâncare "gras", foarte bogat şi va gândiți sa beți un vin alb (atunci când mâncați carne de pui prăjit, de exemplu), probabil că doriţi să contrastați masa cu un vin acid revigorant, cum ar fi Sauvignon Blanc. Puteţi ignora această regulă pentru felurile de mâncare care sunt doar relativ grase - cum ar fi carnea de pui în sos de smântâna - care, probabil, se va potrivi mai bine cu un Chardonnay bogat asortat la aromele sale bogate.
5. Combinați acizi cu acizi
Dacă mâncați un fel de mâncare cu un conţinut de acid puternic (cum ar fi creveți cu lămâie sau Paste cu sos de roșii), combinați-l cu un vin acid, care poate ţine pasul cu acizii din alimente.
6. Vinurile acide şi Smântâna nu se amesteca
Sosurile de smântâna bogate se vor ciocni de obicei cu un vin acid ca Sauvignon Blanc. Gândiţi-vă în felul acesta ... Dacă storc suc de lămâie intr-o cana de lapte, ar avea gust bun?
7. Vin şi condimente puternice
Condimentele puternice, cum ar fi ardei iuți in unele produse alimentare din China sau India, se pot ciocni şi distruge aromele într-un vin. În cele mai multe cazuri, vinul nu este băutura ideala. Cu toate acestea, în cazul în care vinul este ceea ce trebuie să beți, luați în considerare ceva picant şi dulce cum ar fi un Gewurtztraminer-off sec sau Riesling.
8. In caz de dubiu…
Amintiţi-vă că alimentele în general merg cel mai bine cu vinurile cu care au crescut.
Deci, dacă veți consuma alimente din bucătăria italiană, gândiţi-vă la un vin italian.
Aceasta nu este o cerinţă, dar de multe ori contribuie la simplificarea deciziei.
9. Mai multe despre Taninuri
Taninurile pot proveni din multe locuri, inclusiv din cojile de struguri utilizate în vinificaţie, precum şi de la butoaiele din lemn in care vinul a fost lăsat la învechit. Taninul are un gust asemănător cu aroma care s-ar obţine dacă ați fi gustat un plic de ceai. Acest gust astringent este ceea ce ajută la înlăturarea grăsimilor de pe limba şi, prin urmare, curata cerul gurii de grăsimile bogate dintr-o masă şi oferă o băutură răcoritoare rafinata.
Unele studii au indicat, de asemenea, taninul ar putea ajuta la reducerea riscului de boli cardiace coronariene.
Mai exact, taninul ar putea suprima crearea unei peptide care cauzează întărirea arterelor.