Piemonte

Piemonte, în nord-vestul îndepărtat al Italiei, se bucură de un loc necontestat în rândurile celor mai bune regiuni vinicole ale lumii. Este gazda mai multor vinuri DOCG decât orice altă regiune din Italia, printre ele numărându-se denumiri renumite și respectate precum Barolo, Barbaresco și Barbera d’Asti. Deși faimoasă pentru vinurile roșii taninoase și austere preparate din Nebbiolo, povestea cu cel mai mare succes din istoria Piemontului în ultimul deceniu a fost cea a vinului alb spumos și dulce Moscato d’Asti.

Piemonte este adesea descrisă ca „Burgundia” Italiei, o reputație datorată numeroaselor crame de familie, de mică producție, și accentului pus pe calitate, uneori frizând obsesia. Ce face Burgundia cu Pinot Noir, Piemonte face cu Nebbiolo – un soi de struguri care nu se numără printre cele larg cultivate în regiune, dar care a contribuit cel mai mult la calitatea și reputația vinurilor sale. Strugurii de Nebbiolo stau în spatele a patru vinuri DOCG de Piemonte: Barolo și Barbaresco (două dintre cele mai bune vinuri roșii din Italia), Roero și Gattinara. Vinurile din Nebbiolo sunt cunoscute pentru buchetul de „gudron și trandafiri” și taninurile pronunțate care le fac inabordabile în tinerețea lor dar le garantează potențialul excelent de păstrare în pivnițe. Strugurele este cunoscut drept Spanna în nordul și estul Piemontului și este utilizat în cel puțin zece DOC-uri locale, incluzând Carema, Fara și Nebbiolo d'Alba.

Barbera, un soi de culoare închisă de pe dealurile Monferrato, este „calul de bătaie” al Piemontului și cel mai cultivat soi din regiune. Este de mult timp utilizat în prepararea vinurilor de consum curent sub o serie de nume DOC, dar acum face parte dintr-un număr tot mai mare de vinuri superioare. Cele mai bune vinuri de Barbera ale Piemontului sunt comercializate sub denumirile Barbera del Monferrato, Barbera d’Asti sau Barbera d'Alba, care au un stil clasic italian: vinuri roșii cu arome puternice de cireșe amare, cu o aciditate bună și de complexitate moderată. Mai puțin taninoase decât omoloagele lor pe bază de Nebbiolo, vinurile din Barbera sunt plăcute (și comercializabile) în doar un an sau doi de la recoltare, ceea ce le dă un avantaj competitiv în ritmul rapid și nerăbdător al pieței vinurilor de astăzi, făcând Barbera popular atât în rândurile cramelor, cât și printre consumatori.

Al treilea strugure roșu al Piemontului este Dolcetto. Deține mai multe DOC-uri dedicate exclusiv: Dolcettos d'Alba, d'Acqui și di Ovada sunt primele trei. Deși numele înseamnă „dulcișorul”, Dolcetto este întrebuințat de obicei la prepararea vinurilor roșii seci cu final apetisant, ușor amar. Din nefericire, grija și atenția acordate cu generozitate lui Nebbiolo și Barberei îl lasă adesea pe „verișorul mai sărac”, Dolcetto, cu o lipsă de rafinament și complexitate.

Merită menționat și Brachetto, în special pentru rolul jucat în vinurile roșii spumoase și dulci ale DOCG Brachetto d’Acqui. La fel și Freisa, cu largul portofoliu de vinuri roșii spumoase, liniștite, seci și dulci produse în Asti și Chieri.

Deși Piemonte este renumită ca regiune de vinuri roșii, ea produce și câteva tipuri bine văzute de vin alb. Cele mai evidente (din toate punctele de vedere) sunt popularul Moscato d’Asti și verișorul său mai puțin ambițios, Asti Spumante. Ambele sunt realizate din struguri de Moscato crescuți în jurul orașului Asti, dar prezintă o diferență-cheie: Moscato d'Asti este mai puțin spumos, mai dulce și în general de o calitate mai înaltă.

Vizualizare ca Grila Lista

7 Produse

pe pagina
Setati descendent
 1. Banfi Vigne Regale - Principessa Gavia di Gavi D.O.C.G.

  La cerere
  Quickview
  Stoc epuizat
 2. Banfi Vigne Regale - Sciandor Moscato d'Asti D.O.C.G.

  Rating:
  95%
  La cerere
  Quickview
  Stoc epuizat
 3. Canti - Premium Pinot Grigio Veneto I.G.T.

  Rating:
  100%
  La cerere
  Quickview
  Stoc epuizat
 4. Canti Gavi D.O.C.G.

  69 RON Pret standard 69 RON
  Quickview
 5. Canti Premium Merlot Terre Sicillene I.G.T.

  La cerere
  Quickview
  Stoc epuizat
 6. Canti Premium Pinot Grigio rosé Veneto IGT

  Rating:
  100%
  43 RON Pret standard 43 RON
  Quickview
 7. Fratelli Giacosa - Barolo Bussia DOCG

  La cerere
  Quickview
  Stoc epuizat
Vizualizare ca Grila Lista

7 Produse

pe pagina
Setati descendent
This is the privacy policy sample page.
It was created automatically and do not substitute the one you need to create and provide to your store visitors.
Please, replace this text with the correct privacy policy by visiting the Customers > GDPR > Privacy Policy section in the backend.
Copyright © 2007-2018 Wine & Company. All rights reserved.