Alsace
Alsacia, în colțul nord-estic îndepărtat al Franței, iese în evidență față de celelalte regiuni vinicole franceze datorită influențelor puternice franco-germane, rezultat al faptului că regiunea a trecut succesiv sub suveranitate germană și franceză în secolele anterioare – și sunt vizibile nu doar în arhitectura și cultura alsaciană, ci și în vinuri.
Alsacia este singura regiune vinicolă din Franța care cultivă cantități semnificative de Riesling și Gewurztraminer. Ambele soiuri sunt mai frecvent asociate cu vinurile germane și amintesc de istoria Alsaciei. Pinot Gris, un soi de obicei marginalizat în alte regiuni ale Franței ca element de amestec, este încă una din specialitățile regiunii. Sylvaner și Muscat sunt, de asemenea, soiuri tradiționale de struguri în Alsacia, la fel cum sunt și Chasselas și Auxerrois, deși există tendința ca ultimele două să nu fie întrebuințate în vinuri dintr-un singur soi de struguri, ci în amestecuri (vezi Edelzwicker).
Vinurile alsaciene sunt produse sub trei denumiri cheie: Alsace și Alsace grand cru pentru vinuri albe liniștite (atât dulci, cât și seci) și Cremant d'Alsace pentru categoria de vin spumos. Aproape toate vinurile produse în această regiune se încadrează într-una dintre aceste trei denumiri.
Deși semnificativ depășite ca număr de vinurile albe, aici se produc și vinuri roșii, mai ales din Pinot Noir. Vinurile Pinot Noir din Alsacia sunt tipic mai puțin corpolente și mai rustice decât cele produse în ținutul de baștină al soiului, Burgundia, la 140 mile (225 km) în sud-vest. Acestea fiind spuse, schimbarea climatului și verile mai călduroase determină podgorenii regiunii să producă variante evident mai puternice de Pinot Noir.
Aliniate de-a lungul regiunii există 51 de locații marcate ca posedând o distincție aparte: viile grand cru din Alsacia.