Veneto
Veneto este ceva mai mică decât celelalte regiuni vinicole principale ale Italiei – Piemonte, Toscana, Lombardia, Puglia și Sicilia – dar generează mai mult vin decât oricare dintre ele. Deși regiunile sudice ale Siciliei și Pugliei au fost mult timp principalele producătoare de vin ale Italiei, raportul a început să se încline spre nord, către Veneto, în a doua jumătate a secolului al XX-lea. În anii 1990, vinurile italienești sudice se zbăteau într-o lume a vinului tot mai competitivă și mai exigentă, timp în care Veneto și-a îmbunătățit producția, obținând recunoașterea cu vinuri precum Valpolicella, Amarone, Soave și Prosecco. (© Wine-Searcher)
Cu Valpolicella, roșu și fructat, care vine în completarea intensului Amarone și dulceagului Recioto, Veneto este înarmată cu un portofoliu formidabil de vinuri roșii, complementare vinurilor sale albe revigorante, precum Soave și Prosecco spumos. Deși o mare parte a noii zone vinicole care a susținut amplificarea producției de vinuri în Veneto a fost de o calitate viticolă îndoielnică, astăzi, peste 25% din vinurile regiunii sunt produse și comercializate sub titulaturi DOC/DOCG.