Friuli

Friuli – Venezia Giulia este o regiune vinicolă din colțul nord-estic îndepărtat al Italiei, relieful ei este caracterizat de câmpii de coastă, munți și platouri. Regiunea este delimitată de granițele cu Austria și Slovenia (la nord și, respectiv, la est), care urmează linia Alpilor de Est. Cei mai importanți munți din regiune sunt Alpii Iulieni (italiană - Alpi Giulie), de unde și apendicele Giulia în denumirea regiunii. La sud se află Golful Trieste (vârful nordic al Mării Adriatice) și podgoriile din Veneto care se întind pe mile la vest.

Vinurile regiunii ies simțitor în evidență în fața celorlalte vinuri ale Italiei: sunt realizate folosind mai ales soiuri netradiționale de struguri, precum Sauvignon Blanc, Riesling și Pinot Bianco, dar și câteva soiuri specifice italienești, precum Pinot Grigio, și soiul propriu regiunii, Picolit. Vinul rezultat variază în funcție de locul în care este produs: în climatul mediteranean din sud sau în climatul continental alpin din nord; caracteristic este un tip proaspăt și fructat, așa și cum e de așteptat de la o zonă vinicolă cu climat rece. Friulano, strugurele alb specific regiunii Friuli, creează un exemplu clasic al acestor vinuri răcoritoare. Odinioară era cunoscut sub numele de Tocai Friulano, dar confuziile cu vinul ungar de prestigiu Tokaji au determinat schimbarea denumirii în baza legislației internaționale (acum se numește pur și simplu Tai). Un alt soi de strugure indigen utilizat pentru realizarea de vinuri acidulate și vioaie este Verduzzo, cu o largă utilizare în regiune.

Reputația Friuli – Venezia Giulia ca regiune vinicolă depinde în esență de un grup select de podgoreni mici producători, atenți la calitate – producția la scară mare nu e o prioritate aici. Mândră de particularismul și diversitatea sa, atuul regiunii constă în mozaicul soiurilor locale de struguri, deși acum li se alătură tot mai mult soiuri internaționale precum Chardonnay, Pinot Noir și chiar soiurile viguroase de Bordeaux Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc și Merlot. Vinurile spumoase, preparate în general prin metoda Charmat, au început să apară alături de vinurile liniștite, iar regiunea contribuie în fiecare an și cu o cantitate mare de vin Prosecco.

Regiunea găzduiește câteva titluri DOCG, toate pentru vinuri albe. Colli Orientali del Friuli Picolit și enclava sa Ramandolo de pe dealurile estice ale regiunii produc vinuri albe dulci din struguri Picolit și Verduzzo. La acest nivel, cel mai înalt în sistemul italian de clasificare a vinurilor, li s-au alăturat, în decembrie 2010, vinurile de Lison seci, pe bază de Verduzzo.

Vizualizare ca Grila Lista

15 Produse

pe pagina
Setati descendent
  1. Gravner Amfora Breg I.G.T.

    381 RON Pret standard 381 RON
    Quickview
  2. Gravner Amfora Ribbolla Gialla I.G.T.

    381 RON Pret standard 381 RON
    Quickview
Vizualizare ca Grila Lista

15 Produse

pe pagina
Setati descendent
This is the privacy policy sample page.
It was created automatically and do not substitute the one you need to create and provide to your store visitors.
Please, replace this text with the correct privacy policy by visiting the Customers > GDPR > Privacy Policy section in the backend.
Copyright © 2007-2018 Wine & Company. All rights reserved.