Portugalia
Portugalia a traversat în ultimele decade un fel de revoluție a vinului, actualizându-și tehnologiile vinicole, tipurile de vin și atitudinile. Această țară arhetipală a Lumii Vechi a fost mult timp renumită mai mult pentru vinurile sale fortificate (Porto și Madeira) și Vinho Verde, acidulat, ușor. Dar acum atrage o foarte mare atenție cu noul val de vinuri de masă, bogate și coapte – în special cele roșii din Valea Douro.
Multitudinea soiurilor de viță-de-vie din Portugalia și nenumăratele lor sinonime regionale constituie blestemul ampelografilor. Unele sunt endemice Portugaliei (de ex. Touriga Nacional), în vreme ce altele sunt împărtășite cu Spania învecinată (de ex. Tinta Roriz/Tempranillo). Cu un număr în creștere sunt prezente și etern-popularele soiuri internaționale de origine franceză (de ex. Cabernet Sauvignon și Chardonnay). Din fericire, succesul prezent al vinurilor portugheze nu a devenit dependent de ultima categorie – aspect care i-a fost favorabil; prin menținerea strugurilor indigeni, producătorii portughezi au păstrat o anumită unicitate a vinurilor, constituind un atu de preț în mediul tot mai competitiv și mai exigent de pe piața mondială a vinurilor.