Romania
România, o țară de dimensiune mijlocie în apropierea Mării Negre, se situează la răscrucea geografică dintre Europa Centrală și Europa de Sud-Est. Cu Ucraina la nord și Bulgaria la sud, există puține dubii că România nu ar fi o țară cu influențe slave, deși chiar numele de România (uneori scris Roumania sau Rumania) trădează un element roman semnificativ în istoria țării. Această tentă latină datează din primul secol al erei noastre, când împăratul Traian a anexat-o Imperiului Roman, în perioada de apogeu a imperiului. Chiar și limba română, la fel ca franceza, spaniola, italiana și portugheza, este de derivație latină.
Dacă istoria României nu o sugerează automat ca fiind o națiune producătoare de vin, locația o face. Ocupă cam aceeași latitudine cu regiunile vinicole cheie ale Franței. Nordul României se întinde de-a lungul paralelei 47, pe care se află poziționate sudul Alsaciei și nordul Burgundiei. Sudul României, plasat pe paralelele 43 și 44, este poziționat perfect la est de coasta mediteraneană a Franței din jurul localității Montpellier, aliniindu-l perfect cu Provence și Languedoc-Roussillon.
Similar Italiei, România se folosește de un portofoliu vast de soiuri de struguri, atât închise, cât și deschise la culoare. Aici sunt prezente specii de vinifera, americane și o serie de hibrizi, aleși pentru rezistența la climate diferite. Strugurii de Fetească (atât varianta Albă, cât și Regală) sunt cei mai plantați în România și constituie o proporție substanțială a producției naționale de vin alb. „Riesling”-ul românesc pare să fie mai mult Welschriesling decât adevăratul Riesling de Rin, deși Gewurztraminer, Pinot Gris, Muscat (Otonel) și Sauvignon Blanc sunt identificate cu siguranță. În ceea ce privește vinurile roșii, soiurile viguroase de Bordeaux Cabernet Sauvignon și Merlot sunt larg cultivate în podgoriile românești și ocupă circa 50.000 de acri (20.250 ha). Alte soiuri binecunoscute de vin roșu folosite aici sunt Pinot Noir și Blaufrankisch (Kekfrankos/Lemberger).