Franta
Franța– țara regiunilor Bordeaux, Burgundia și Champagne – este, fără îndoială, cea mai importantă țară producătoare de vinuri din lume. Secole la rând a produs vin în cantități mai mari decât orice altă națiune – și se spune că și de o calitate mai bună. Vinul este impregnat în cultura franceză aproape la orice nivel al societății; este atât băutura elitei, cât și a oamenilor de rând, și un simbol-cheie al romano-catolicismului, religia majoritară în Franța.
Atractivitatea durabilă a vinului franțuzesc nu constă neapărat în volum sau prestigiu, ci mai degrabă în varietatea tipurilor de vin pe care le pune la dispoziție. Preferințele consumatorilor s-au schimbat de-a lungul secolelor, încurajând dezvoltarea unor noi tipuri de vin din soiurile de teren și struguri puse la dispoziție podgorenilor Franței. Roșu, alb, rosé, dulce, sec, spumos, opulent, auster, cu arome minerale, fructat – podgoriile franceze au produs vinuri care să se potrivească fiecăruia dintre acești descriptori.
Diversitatea vinurilor franțuzești se datorează, în parte, gamei largi de climate prezente în țară. Champagne, regiunea sa cea mai nordică, are unul dintre cele mai reci climate din întreaga lume vinicolă – în contrast net cu uscata și calda Vale a Ronului, aflată la 350 mile (560 km) distanță în sud-est. Bordeaux, în sud-vest, are un climat maritim, puternic influențat de Oceanul Atlantic la vest și de variatele râuri care își unduiesc apele printre podgoriile sale. Departe de orice influență oceanică, regiunile estice, precum Burgundia și Alsacia, au un climat continental, cu veri calde și uscate și ierni reci. În sudul extrem al Franței, Provence și Languedoc-Roussillon se bucură cu siguranță de un climat mediteranean, caracterizat de veri fierbinți și ierni relativ blânde.